Головна Головна -> Твори -> Тема поета і поезії в ліриці А. С. Пушкіна (2)

Тема поета і поезії в ліриці А. С. Пушкіна (2)



Лірика Олександра Сергійовича Пушкіна дуже різноманітна, але провідне місце в ній займає тема поета і поезії, адже поетична творчість було його основним заняттям, і він високо оцінював роль і характер поета. Його перу належать понад десятка віршів, що розкривають з різних сторін тему поета і поезії. Найважливіші з них: “Пророк” (1826), “Розмова книгарі з поетом” (1824), “Поет” (1827), “Поет і натовп” (1828), “Поетові” (1830), “Ехо” (1831) , “З Пендімонті” (1836), “Я пам’ятник собі воздвиг нерукотворний …” (1836). Які ж у розумінні Пушкіна призначення поета і завдання поезії в цьому світі?

У вірші “Пророк” поет порівнюється з пророком. У творі йдеться про властивості, якими повинен володіти поет, на відміну від звичайної людини, щоб гідно виконувати своє призначення. В основу “Пророка” покладений розповідь біблійного пророка Ісаї, який бачив Господа. Цим вірш відрізняється від інших, у яких, кажучи про поезію і поета, Пушкін використав образи античної міфології (Музи, Аполлон, Парнас). Ліричний герой твору проходить шлях від грішника, який “ширяємо” без цілі в “пустелі похмурою”, до відродився, очищеного, який проник у таємниці буття пророка. Це пробудження пушкінського пророка підготовлено його станом: він був “духовної спрагою Томім”. Посланник Бога серафим перетворює всю природу людини, щоб зробити з нього поета, У грішника відкриваються очі:

Розкрилось віщі зіниці,

Як у переляканої орлиці …

Людина отримала чуйний слух, замість “грішного”, “марнославні”, “лукавого” мови-“жало мудрия змії”, замість “серця трепетного” – “угль, палаючий вогнем”. Але й цього повного перетворення, зміни почуттів і здібностей людини виявляється недостатньо, щоб стати справжнім поетом: “Як труп в пустині я лежав”. Потрібна ще висока мета, висока ідея, в ім’я якої поет творить і що оживляє, дає сенс, зміст всьому тому, що він так глибоко і точно бачить і чує. І в завершенні Господь вкладає в пророка свою божественну волю:

Повстань, пророк, і дивись, і почуй,

Виповнися волею моєї,

І, обходячи моря і землі,

Дієсловом пали серця людей.

Саме в цьому бачить Пушкін призначення поета: якщо Бог обдарував його поетичним талантом, то всю силу і красу свого слова він повинен використовувати так, щоб дійсно “палити серця людей”, показуючи їм справжню, неприкрашену правду життя.

Вірш “Розмова книгарі з поетом” також присвячене темі поета і поезії. Поет сумує про ті часи, коли він “писав з натхнення, не з плати”. Але слава ліричного героя відібрала у нього спокій: “світло дізнався і розкупили” його “на цитрі творіння”. Але “гоніння низького невігласи” і “захоплення дурня” зовсім не варті того, щоб творити заради них, вважав Пушкін. Світська чернь неварта натхнення великого поета. Замилування натовпу, і на славу у світлі ліричний герой вважає за краще свободу. Але книгар заперечує:

Наш вік – торгаш; в цей вік залізний

Без грошей і свободи немає.

Він хоче придбати рукопис нової поеми поета і пропонує:

Не продається натхнення,

Але можна рукопис продати.

Що ж зволікати?

Поет погоджується, але висловлюючи свою згоду, різко переходить на прозу: “Ви абсолютно праві. Ось вам мій рукопис. Домовимося “. Адже у продажу своєї творчості ніякої поезії немає. Поетові дано дар від Бога, він покликаний “глаголом жечь сердца людей”, а не продавати свої вірші. Але таке життя, і в цьому – трагедія для істинного співака, для великого поета.

Трагічну долю поета, його самотності, важким взаєминам з “натовпом”, тобто світської черню, присвячені вірші “Поет”, “Поет і натовп”, “Поетові”, “Луна”.

У вірші “Поет” Пушкін підкреслює божественне походження поетичного дару. У першій частині твору ми бачимо, що поет – звичайна людина, як усі, він занурений “у клопіт суєтного світу”:

Мовчить його святий ліра;

Душа нехай холодних сон,

Та й між дітей нікчемних світу,

Бути може, всіх нікчемний він.

Але в другій частині відбувається перетворення. Причому перетворення в душі поета відбуваються завдяки “божественному дієслово”. І в цьому сенсі вірш “Поет” те саме що “Пророку”. Шлях грішника по пустелі був настільки ж бесцелен, як і “турботи суєтного світу”, в які завантажено поет. Але от завдяки вищій силі відбувається перетворення, і душа поета пробуджується, як і душа пророка. Тепер ліричного героя чужі “забави світу” і людська поголоска. Тепер він сумує в тому середовищі, в якій обертався раніше. Пророк відправляється до людей, щоб “палити” їхні серця словом Божим. А поетові немає місця серед людей, серед натовпу, яка не розуміє його, і він біжить, “дикий і суворий”,

На берега пустельних хвиль,

У шірокошумние діброви …

Він повний “звуків та сум’яття”, його натхнення шукає виходу, і його “святая ліра” більше не може мовчати. Так народжуються вірші, здатні потрясти людські душі, здатні “палити” серця людей.

Але не завжди люди слухають закликів поета, не завжди він знаходить розуміння серед них. Найчастіше поет самотній у суспільстві, в “натовпі”, під якою Олександр Сергійович увазі світську чернь. Про це вірш “Поет і натовп”. Пушкін засмучується і обурюється над відсталістю і дурістю черні, називаючи її “тупий”, “Чуже”, “пихатою”, “непосвяченої”. У цьому творі поет вихлюпує свій розпач і гіркоту, адже натовп не приймає його, їм не чути і не зрозумілі його заклики:

До якої він цілі нас веде?

Про що бряжчить? Чого нас вчить? –

тлумачать “серцем пекли Замерзлі скопці”, “наклепники, раби, дурні”. Пісня поета для них – порожній звук, вона не має матеріального вираження, тому чернь відкидає таке мистецтво:

Яка користь нам від неї? –

кажуть вони. Співак ж висловлює презирство до “безглуздої народу”:

Підіть геть – яке діло

Поетові мирного до вас!

У розпусті кам’яній сміливо,

Чи не пожвавить вас ліри голос!

Душе огидні ви, як труни.

Пушкін обурений духовної бідністю натовпу, її сонним існуванням, без поривів увись, без прагнення до прекрасного. Що стоїть думку такий натовпу, не вміє почути і зрозуміти великого поета? Він не потребує її визнання і любові. Співак не бажає “серця побратимів виправляти”, адже такі серця “ліри голос” не оживлять. А поет народжений “не для життєвого хвилювання”, а для “натхнення, для звуків солодких і молитов”.

Цій же темі присвячено послання “Поетові”. Автор закликає безіменного поета не звертати уваги на “суд дурня” і “сміх натовпу холодної”:

Ти цар: живи один. Дорогою вільної

Іди, куди тягне тебе вільний розум.

Автор стверджує, що кращий суддя своєї творчості – сам поет. Думка неосвічений натовпу, глибоко байдужою до справжньої поезії, неважливо. Але якщо “вимогливий художник” задоволений своєю працею, значить, його творчість справді чогось варта. І тоді

… Нехай натовп його лає

І плює на вівтар, де твій вогонь горить,

І в дитячій жвавості коливає твій триніжок.

Про самотність поета і нерозумінні читачів говориться і у вірші “Луна”. Настрій автора на початку і в кінці цього твору неоднаково. На початку Пушкін розповідає про те, як народжуються вірші. Будь-який звук спонукає поета до творчості, вселяє натхнення: і рев звіра, і грім, і спів дівчини, і крик пастухів. У поета “про всяк звук” є “свій відгук у повітрі порожньому”. Саме тому співак і порівнюється з луною. Але, як і луна, відповіді на свої “відгуки” поет не отримує. Таким чином, кінцівка вірша сумна, адже доля поета часом трагічна: не всі його заклики пробуджують серця людей, не всім близькі його вірші.

У віршах “Поет”, “Поетові”, “Поет і натовп” Пушкін проголошує ідею свободи і незалежності від натовпу, світської черні. Олександр Сергійович бажає зберегти незалежність свого таланту від посягань на нього з боку світла. Цим настроєм пройнятий вірш “З Піндемонті”. Поет розмірковує про те, яка свобода потрібна людині. На думку автора, “гучні права” “оспорівать податки або заважати царям один з одним воювати” нічого не означають. Від них “крутиться голова”, але реальної свободи подібна “солодка доля” не обіцяє. Що ж за “кращі права” і “краща свобода”, які “потреби” Пушкіну?

… Нікому

Звіту не давати, собі лише самому

Служити і догоджати; для влади, для лівреї

Чи не гнути ні совісті, ні помислів, ні шиї;

По примсі своєї поневірятися тут і там …

Саме це автор вважає вищим щастям, справжніми правами. Це та мета, до якої, на думку Олександра Сергійовича, варто прагнути. Остаточне затвердження громадянського обов’язку поета, підведення підсумків своєї творчої діяльності Пушкін здійснює у вірші “Я пам’ятник собі воздвиг нерукотворний …”, де говорить, що всі його призначення, весь сенс його творчості полягає в тому,

Що почуття добрі я лірою будив,

Що в мій жорстокий вік прославив я Свободу

І милість до занепалим закликав.

Вірш є своєрідним заповітом поета. Звертаючись до Музі, автор закликає її бути слухняною “велінням Божу”, сприймати байдуже “хвалу і наклеп” і, головне, “не оспорівать дурня”. Цей заклик звернений до поета, якому належить творити в майбутньому.

У вірші “Я пам’ятник собі воздвиг нерукотворний …” – свідомість виконаного обов’язку перед народом. А борг цей, на думку Пушкіна, полягає в служінні Росії, в захисті передових ідей свого часу, у пробудженні людських сердець, в зображенні справжньої, неприкрашену правди життя. Пушкін вносить в поезію принцип громадянськості, що згодом буде продовжено іншими великими російськими поетами.





Схожі твори: